COD/ Borghese Real Estate verkoopt ‘Nova’ op Maanplein den Haag aan AEW

februari 2022

COD en Borghese Real Estate hebben de woontoren Nova verkocht aan de wereldwijde vastgoedbeleggingsmanager AEW. AEW heeft deze ESG-gerichte ontwikkeling verworven ten behoeve van een Duits pensioenfonds.

Nova, dat naar verwachting in de tweede helft van 2024 wordt opgeleverd, zal 183 appartementen omvatten met een mix van 1 tot 3 kamer appartementen, alle voorzien van een balkon. De ontwikkeling heeft een verhuurbare oppervlakte van circa 14.200 m², waarvan meer dan een derde middeldure huursegment betreft. De ontwikkeling maakt deel uit van de gebiedstransformatie Maanplein gelegen in de Binckhorst in Den Haag, waarin een nieuw stadsdeel wordt gecreëerd met kantoren, woningen, restaurants en culturele evenementen.

Maanplein is in 2016 gekocht door COD en Borghese Real Estate en is ontwikkeld van 80.000 m2 kantoor naar een veelzijdig gebied met circa 50.000 m2 kantoren en winkelruimte en circa 600 appartementen. Nova is de laatste ontwikkeling op het Maanplein en met de oplevering van deze woontoren is het gehele gebied getransformeerd.

AEW richt veel aandacht en toewijding aan ESG-thema’s in haar beleggingsstrategie. Nova heeft een EPC-niveau van 0,2 “bijna neutraal”. Het dak wordt uitgerust met zonnepanelen, daarnaast worden er externe zonnepanelen op buitendaken geplaatst binnen een gebied van 10 km. Ook is de parkeergarage voorzien van EV-laadstations. Daarnaast wordt er gestreefd naar een minimale GPR-score van gemiddeld 7,50., wat hoger is dan de gemiddelde score voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Om hittestress te voorkomen is het gebouw voorzien van een mos-sedumdak. In de gevel komen nestkasten voor verschillende soorten vogels.

De Binckhorst is een groeiend ex-industrieel gebied van Den Haag dat een vernieuwing ondergaat, met de verwachting dat “Nieuw Binckhorst” een toekomstig onderdeel van het stadscentrum zal worden. Het plan bevindt zich op een strategische locatie in het zuidoostelijke deel van de stad en profiteert van een goede bereikbaarheid tot de Randstadrail die verbindt met de rest van de stad en Nederland.

Frederique Weber, Country Manager Nederland bij AEW: “Nederland loopt voorop als het gaat om serieuze vergroeningsinitiatieven op de woningmarkt. De koopwoningmarkt wijst dan ook al op een voortdurend groeiende vraag naar duurzame woningen, wat naar onze mening een positief overloopeffect op de huursector laat zien naarmate huurders bewuster worden van milieuvriendelijke woonruimte. Tegen deze achtergrond zal project Nova sterk bijdragen aan de herinrichting van het Binckhorstgebied door state-of-the-art woningen aan te bieden voor een grote verscheidenheid aan lokale en internationale huurders.”

Lars-Henning Pylla, fondsmanager van het mandaat, legt uit: “Vooral in het residentiële segment ligt de focus voor dit mandaat op goede positionering op microlocaties van grote Europese steden, die zullen profiteren van structurele initiatieven op middellange tot lange termijn. Binckhorst, als toekomstige uitbreiding van de Haagse binnenstad, kan als voorbeeld worden gebruikt voor nieuwe stedenbouw: het eerder industriële karakter maakt stilaan plaats voor een waterrijke buurt met korte afstanden, doordachte infrastructuur en groene bouw.

COD en Borghese Real Estate werden geadviseerd door CMS en BNP Paribas Real Estate. AEW werd geadviseerd door Loyens & Loeff, Savills, Drees & Sommer en Mazars. De projectarchitecten zijn TConcept en Inbo.

WordPress Video Lightbox Plugin