COD koopt Prinsengrachtziekenhuis Amsterdam

juli 2014


Per 1 november nieuw hoofdstuk in rijke historie Prinsengrachtziekenhuis


COD wordt de nieuwe eigenaar van het Prinsengrachtziekenhuis te Amsterdam. Na een uitgebreide verkoopprocedure is het project door het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) gegund aan COD. Hiertoe tekenden de Raad van Bestuur van het OLVG en COD op 22-07-2014 de koopovereenkomst. Het Prinsengrachtziekenhuis zal worden herontwikkeld tot een levendig complex voor wonen en werken.


Het karakteristieke negentiende-eeuwse pand aan de Amsterdamse Prinsengracht is sinds 1994 één van de locaties van het OLVG in Amsterdam. Het gehele complex omvat vier gebouwdelen, doorlopend van de Prinsengracht naar de Kerkstraat met een totale omvang van circa 7.800 m2. De geplande datum van overdracht is 1 november 2014


COD zal het complex ontwikkelen tot een multifunctionele locatie voor wonen en werken. De aankoop en ontwikkeling van het monumentale pand gelegen aan de Prinsengracht van ca 3.500m2, gebeurt in samenwerking met Harvest & Millten en internetondernemer Maarten Beucker Andreae. Vanuit dit consortium ontwikkelen partijen een vernieuwend werkconcept voor de binnenstand. De samenwerking is gesloten om optimaal gebruik te kunnen maken van elkaars netwerk en expertise.


“We zijn vereerd dat we het Prinsengrachtziekenhuis een nieuw leven mogen geven. De aankoop past in onze ambities om binnenstedelijke gebouwen weer toekomstbestendig te maken, met respect voor de historie en de omgeving.”, aldus Gert-Wim Bos, directeur van COD. Peter van der Meer, lid raad van bestuur van het OLVG: “We nemen met trots afscheid van een lange historie van zorg in hartje centrum Amsterdam. Meer dan anderhalve eeuw zijn er vele honderdduizenden mensen behandeld, verzorgd, geopereerd en bevallen. COD zet deze traditie van zorgverlening op een andere manier voort.”


Het concept ontwerp is gemaakt door de architecten Roberto Meyer (MVSA Architects) en Andre van Stigt (Architectenbureau J. Van Stigt). Het OLVG werd in de verkooptransactie bijgestaan door CBRE en Loyens&Loeff. COD werd juridisch bijgestaan door Houthoff Buruma.


In Amsterdam heeft COD recent de ‘5 Keizers’ aan de Keizersgracht herontwikkeld tot een binnenstedelijk multifunctioneel gebouw. Ook ontwikkelt COD op dit moment o.a. in Amsterdam het voormalige ABN-gebouw ‘Prins en Keizer’ aan de Vijzelstraat, het Motel One hotel tegenover de RAI en het voormalige UVA gebouw aan de Mauritskade 57. COD realiseerde eerder al in Den Haag het verpleeghuis ‘Martha Flora Huis’ voor mensen met Alzheimer en dementie.


Harvest & Millten zijn een onafhankelijke ontwikkelaar en belegger en richten zich voornamelijk op monumentale – en multifunctionele vastgoedprojecten in Amsterdam. Voorbeelden zijn de herontwikkeling van de Bruynvis aan de Keizersgracht 105 tot kantoor van Scotch & Soda, herontwikkeling van hoofdkantoor Vice Media Benelux BV, beleggingen aan de Herengracht en de Smederij op het NDSM terrein in Amsterdam Noord.


Maarten Beucker Andrea is eigenaar en CEO van internetbedijf TTY. Hij brengt ervaren ondernemers samen met innovatieve ideeen, technische teams en investeerders in een inspirerende omgeving om succesvolle snel groeiende internet bedrijven te lanceren. Een voorbeeld is 2dehands.nl /.be dat in de zomer van 2013 is gekocht door Ebay. In 2009 werd Maarten verkozen tot Amsterdams Ondernemer van het jaar.

WordPress Video Lightbox Plugin