COD met The Newton duurzaamheidsprimeur op de Zuidas: project met meeste circulair beton van Nederland

maart 2022

Op 22 maart viert COD de start bouw van ‘The Newton’, een nieuw appartementengebouw in de Kop Zuidas, tegenover de RAI, in het bijzijn van de gemeente Amsterdam, adviseurs en bouwers. Het gebouw gaat plaats bieden aan 101 moderne en energiezuinige huurappartementen in de vrije sector plus een commerciële ruimte, aan het nieuwe Hogelandplein. The Newton wordt het gebouw met het hoogste percentage circulair beton van Nederland.  De woningen worden in 2023 opgeleverd.

The Newton is door Diederendirrix architecten ontworpen en sluit aan bij de bouwstijl van de aangrenzende Rivierenbuurt door zijn rijke baksteenarchitectuur, met veel aandacht voor zorgvuldig ontworpen details en mooie materialen. Het circulaire beton, met beton gebruikt uit donor gebouwen, levert een gigantisch CO2 besparing op van ruim 1.160 ton vergeleken met traditioneel beton. Er is extra aandacht besteed aan de private buitenruimtes en op de eerste verdieping komt een collectieve stedelijke daktuin met een schakering van groenblijvende en bloeiende planten, ontworpen door Felixx Landschape Architects and Planners. Rond het gebouw komen water vertragende groenstroken die grote hoeveelheden regenwater kunnen opvangen. Op de begane grond van het gebouw, aan het toekomstige Hogelandplein, is ruimte voor 165 m2 horeca. De energiezuinige appartementen variëren in grootte tussen 46 en 110 m2 waarvan de verhuur in 2023 zal starten. Pleijsier Bouw is aangesloten als aannemer.

Kop Zuidas

The Newton maakt onderdeel uit van de woningbouwdriehoek in Kop Zuidas met 500 woningen, waarvan 40% sociale huur, 40% middenhuur en 20% dure huur of koop. Het gehele plan is in 2028 klaar.

Kop Zuidas is een aantrekkelijke plek, die fungeert als scharnierpunt in stad en grenst aan de Rivierenbuurt en het groene Amstelland. COD is zeer actief in de Kop Zuidas. Zo werden eerder Motel One (320 hotelkamers), het appartementencomplex RIV// (67 koop- en huurwoningen), het nhow Amsterdam Rai (650 hotelkamers) en appartementencomplex SUD (45  koopwoningen) door COD gerealiseerd.

De gehele Zuidas ontwikkelt zich tot een levendige Amsterdamse stadswijk met woningen, kantoren en voorzieningen. De komende jaren wordt er nog volop gebouwd. Dit betekent een gevarieerd woningaanbod van hoge kwaliteit: van sociale huurwoningen, studentenhuisvesting, koop- en huurappartementen in het midden- en hoge segment tot en met luxe woningen. Zuidas wordt een gemengde wijk, dat naast een internationaal zakencentrum ook een geliefd woongebied wordt voor jong en oud.

WordPress Video Lightbox Plugin