TWEEDE STEEN LEGGING DE MEESTER

september 2021

101 jaar na de eerste steenlegging van de Ambachtsschool aan de Verspronckweg, is de tijd aangebroken voor een nieuwe eeuw, één van bewoning. Dat zal feestelijk gevierd worden met een tweede steenlegging op donderdag 23 september, door burgemeester Jos Wienen. De verbouwing van school naar woonbestemming in ‘De Meester’ is inmiddels halverwege.

Een stap terug in de tijd

Op 16 juli 1920 werd de eerste steen van de Ambachtsschool gelegd door dhr. M.J. Geijl, voorzitter van de vereniging van ambacht en middelbaar technisch vakonderwijs. Dat moment is destijds vastgelegd.


Wat de foto niet vertelt, is dat er op dat moment een tijdscapsule achter de eerste steen is bevestigd en ingemetseld. Deze loden koker is aangetroffen tijdens de verbouwing van De Meester tijdens het verplaatsen van de eerste steen. Niemand weet echter wat erin zit.

Op donderdag 23 september zal de koker op locatie worden opengemaakt tijdens een besloten evenement, meer dan een eeuw na plaatsing. De inhoud zal zorgvuldig gedocumenteerd worden.

Prijsvraag

Om de verbouwing van school naar woongebouw te markeren zal er op 23 september ook een tweede steen worden gelegd, dit keer met een nieuwe tijdscapsule. De capsule (ca. 40 cm lang, diameter 4 cm) zal worden gevuld met kleine voorwerpen of informatie, bedoeld om mensen in de toekomst een beeld te geven van deze tijdsperiode, of bijvoorbeeld als boodschap aan de toekomst.

Oproep

Het bouwteam van De Meester roept op tot een ideeënwedstrijd over wat voor document of boodschap in de tijdscapsule moet worden meegegeven. Uit alle inzendingen wordt op 23 september een winnaar gekozen door een jury.

De Meester

De voormalige Ambachtsschool aan de Verspronckweg in Haarlem is door COD herontwikkeld naar woongebouw ‘De Meester’. Het complex, voorheen bekend als het ‘Sterren College’, ligt in de Kleverparkbuurt en wordt getransformeerd naar een modern woongebouw met 178 ruime representatieve appartementen in het monumentale hoofdgebouw en een nieuwbouwgedeelte met ondergrondse parkeergarage. In 2020 is Bouwinvest eigenaar geworden en zal de 178 woningen in de verhuur aanbieden. De bouw is in handen van bouwcombinatie Scholtens-Toekomst, een samenwerking van Scholtens Bouw en Toekomst Groep.

De 178 appartementen worden gerealiseerd in drie verschillende bouwdelen: het monumentale hoofdgebouw uit 1920, een hoogwaardige aanbouw uit 1955 en twee nieuwbouw vleugels met een eigentijdse uitstraling. Het ontwerp is van architectenbureau Inbo. Onder de nieuwbouw wordt een tweelaagse parkeergarage met 157 parkeerplaatsen gerealiseerd. Voor de toekomstige huurders is voorzien in een duurzaam energiesysteem met warmte/koude opslag en deelmobiliteit. De appartementen variëren in grootte van ca. 59 m2 tot 212 m2, waarvan 25 starterswoningen (middenhuur) in de nieuwbouw.

Behoud van de monumentale gangenstructuur, originele details, riante entrees en voormalige directie- en bestuurskamers is uitgangspunt bij de transformatie. De ruime vrije hoogte en nieuwe entresolvloeren in de voormalige klaslokalen geven de appartementen in de monumentale school straks een unieke woonbeleving.

Bouw

De transformatie van de voormalige Ambachtsschool aan de Verspronckweg naar woongebouw ‘De Meester’ is gestart in april 2020, 100 jaar na de eerste steenlegging. Het nieuwbouw gedeelte aan de Brakenburghstraat-zijde komt inmiddels bijna boven de grond, de twee laags parkeergarage is in afronding. Transformatie van het monumentale hoofdgebouw is aan de buitenzijde nagenoeg voltooid, de afbouwwerkzaamheden aan de binnenzijde zijn in volle gang. Het gehele complex zal eind 2022 geheel zijn opgeleverd.

Boek

Er komt een boek over de historie en transformatie van de voormalige Ambachtsschool tot De Meester door de jaren heen. Naar verwachting is deze eind 2022 verkrijgbaar.

WordPress Video Lightbox Plugin