Oplevering Het Dok, wooncomplex in Amsterdam-Noord

april 2022

Dinsdag 29 maart was het tijd voor een toast! Twee van de drie torens van Het Dok op de tt. Vasumweg zijn opgeleverd aan Bouwinvest, de derde volgt binnen een aantal weken. Dit stoere en statige wooncomplex op de noordoever van het IJ wordt straks een regelrechte hotspot in Amsterdam-Noord.

Maar liefst 449 (sociale) huur- en vrije sector woningen liggen straks op een kwartier van het stadshart van Amsterdam. Het project krijgt naast woningen ook een commerciële ‘plint’ van 150 meter. Hier komen ruimtes met voorzieningen voor de buurtbewoners. Bovenop de plint staan de drie torens met een hoogte tot 74 meter. Het Dok markeert de toegang van de werf vanuit Noord. Hier komen het hoog- en havenstedelijke karakter van de NDSM-werf samen. Het vormt een gestapelde stad binnen een stad en refereert aan havenloodsen met gestapelde containers.

Het gebied heeft nog steeds het stoere, rauwe werfgevoel van vroeger. Maar de sfeer wordt straks uniek en levendig. Het hele jaar door vinden er festivals plaats, is er een indrukwekkend street art museum en kun je heerlijk eten en drinken in de coolste horeca. Bovendien geniet je er van het geweldige uitzicht over het water en de stad.

Drie projectpartners reflecteren op de samenwerking.

Ontwikkelaar COD

Directeur Gert-Wim Bos: “We hebben met Het Dok een bijdrage geleverd aan het terugdringen van het woningtekort in Amsterdam. Met het toevoegen van de woningen in een stoer en robuust gebouw wordt nog meer levendigheid toegevoegd aan het nu al bruisende Amsterdam-Noord. We blikken terug op een succesvolle samenwerking met Bouwinvest en Van Wijnen.”

Bouwbedrijf Van Wijnen Amsterdam

Ook directeur Steven de Vlugt kijkt met een goed gevoel terug op het project: “Wij zijn trots op de samenwerking met alle partijen. Deze samenwerking stond in het teken van elkaar niet schaden maar behoeden voor dat wat op ons pad kwam. Zorg hebben voor elkaars belang maakt echt teamwork.”

de Architekten Cie.

“Lef en vertrouwen. Het Dok is vanaf de eerste schets tot het laatste detail gedurfd en uitgesproken opgezet”, aldus Pero Puljiz, Erik Vrieling en Hans Hammink die tekenden voor het ontwerp. “De ruwheid van de NDSM-werf is ook de romantiek ervan. Dit is door iedereen omarmd en leest als een open boek in het beeld van Het Dok. Vanaf de eerste gesprekken met de gemeente, in de methodische bouwwijze en voor de projectpartners heeft de uitgesproken stoerheid steeds de richting bepaald. We zijn trots op het gezamenlijk bereikte resultaat en hopen dat de nieuwe bewoners het DNA van de werf met evenveel passie uitdragen.”

WordPress Video Lightbox Plugin